“Ye know that the princes of the Gentiles exercise dominion over them,

and they that are great exercise authority upon them.

But it shall not be so among you:

but whosoever will be great among you, let him be your minister;

And whosoever will be chief among you, let him be your servant:

Even as the Son of man came not to be ministered unto,

but to minister, and to give his life a ransom for many.” (Matthew 20:25-28, KJV)


The word the Athenians used for their Assembly was Ekklesia, the same word used in the New Testament for Church
(and it is the greatest philological irony in all of Western history that this word,
which connoted equal participation in all deliberation by all members,
came to designate a kind of self-perpetuating, self-protective Spartan gerousia -
which would have seemed patent nonsense to Greek-speaking Christians of New Testament times,
who believed themselves to be equal members of their Assembly.)

- Thomas Cahill, Sailing the Wine-Dark Sea: Why the Greeks Matter




ΦΙΛΟΤΙΜΟ: THE GREEK SECRET


Saturday, May 16, 2015

From the National Herald

OΜΟΓEΝΕΙΑ

Ο Πατριάρχης ζήτησε παρέμβαση Δημητρίου 

σε Σικάγο και Ντένβερ

Του Θεόδωρου Καλμούκου 
Bartholomew I

Σχετικά

» Ειδήσεις
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ιδιαίτερα προβληματισμένος φέρεται να είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την πορεία των εκκλησιαστικών πραγμάτων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, γι’ αυτό έχει ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να επιληφθεί των πραγμάτων. Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης υπέδειξε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να ζητήσει τις παραιτήσεις των Μητροπολιτών Ντένβερ Ησαΐα και Σικάγου Ιακώβου, καθώς επίσης να ανακαλέσει τον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη.
Υπογραμμίζεται ότι η ευσχήμων αυτή παρέμβαση του Πατριάρχη δεν έγινε επίσημα διά της Συνοδικής οδού για τον φόβο να μη διαρρεύσει, αλλά κατ’ ιδίαν στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναγκάστηκε να μεταβεί αυτοπροσώπως στο Ντένβερ για το ζήτημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.
PERIODIKO 27-28 DECEMBER DSC_0046Ο Πατριάρχης φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα διότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η μεγαλύτερη σε όλα και καθ’ όλα Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό. Το ποτήρι της αγωνίας και του προβληματισμού του φαίνεται να έχει ξεχειλίσει όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ» με τις διαλυτικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στη Γιούτα με την περίπτωση της κοινότητας της Αγίας Τριάδος στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι, όπου επιχείρησε να την διασπάσει στα δύο ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας, όπως έχει επανειλημμένα γράψει ο «Ε.Κ.».
HSAIAS 1 Ο κ. Ησαΐας είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να κλείσει επί ένα ολόκληρο μήνα και τους δύο ναούς της κοινότητας, ενώ τα πράγματα είχαν ξεφύγει τόσο πολύ από τον έλεγχο που η Θεία Λειτουργία τελείτο με την παρουσία αστυνομικών μέσα και έξω από τον ναό του Προφήτη Ηλία.
Επειδή ο Μητροπολίτης Ησαΐας δεν πέτυχε τον σκοπό του, έδωσε άδεια και ενθάρρυνε τη δημιουργία καινούργιας κοινότητας στην ίδια πόλη, η αποκληθείσα και «Ιεραποστολική Κοινότητα» για την οποία έχει γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.». Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στο Σoλτ Λέικ Σίτι εξακολουθούν να υφίστανται.
Στο Σικάγο η κατάσταση επιδεινώθηκε με την περίπτωση του ιερέα Δημητρίου Ντόκου, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσημα από τις Εισαγγελικές Αρχές για κλοπή χρηματικών ποσών από το τραστ πρώην ενορίτισσας του κατά την εικοσαετή ιερατεία του στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μιλγουόκι στον Ουισκόνσιν. Ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος, ο οποίος ουσιαστικά είναι βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και υπηρετεί στη Μητρόπολη Σικάγου κατ’ ανάθεση ως Πρωτοσυγκελεύων, λόγω του γεγονότος ότι ο Μητροπολίτης Ιάκωβος βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, προέβη σε αμοιβαία μετάθεση του ιερέα Δημητρίου Ντόκου με τον ιερέα Ευάγγελο Αρτεμάκη από την κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου του Γκλένβιου του Ιλινόις, στην κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι και το αντίθετο.
MOKISSOS DEMETRIOS EPAGELMATIKHΟ π. Ντόκος, όπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.», έχει δώσει χρήματα από το τραστ στον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο, αλλά επίσης και στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα, Διευθυντή του Αθηναγορείου Θεολογικού Ινστιτούτου στην Καλιφόρνια, καθώς επίσης και στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νότιο Αμερική) Ταράσιο.
Ηδη υπάρχει κίνηση από λαϊκούς και κληρικούς οι οποίοι ζητούν τη συνταξιοδότηση του Μητροπολίτη Ιακώβου και την ανάκληση του Επισκόπου Μωκησού Δημητρίου στη Νέα Υόρκη. Προς τούτο, συγκεντρώνονται υπογραφές και μέσω του Διαδικτύου, ενώ το Συνδικάτο τον Ιερέων της Μητρόπολης Σικάγου την 1η Απριλίου 2015 έστειλε επιστολή στήριξης για αμφοτέρους τους ιεράρχες, Ιάκωβο και Δημήτριο.
Ιερείς από την περιοχή του Σικάγου έχουν μιλήσει σχετικά στον «Ε.Κ.» για την κατάσταση που επικρατεί στο Σικάγο με τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας τους φοβούμενοι τις αντιδράσεις των ιεραρχών. Εν τω μεταξύ, στο Σικάγο έχουν δημιουργηθεί και διάφορα «κυκλώματα», τα οποία συμμετέχουν στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και σε διάφορες επιτροπές της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης των Οικονομικών.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η επιρροή του ιερομόναχου Εφραίμ και των Μοναστηριών του επί των κοινοτήτων και επί πολλών ιερέων στο Σικάγο, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο φονταμενταλιστικό κίνημα του Εφραιμισμού το οποίο δρα ανεξέλεγκτα στο Σικάγο, αλλά και σε άλλες Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εμφανιζόμενο ως ένα είδος «αντι-Εκκλησίας», κάνοντας μάλιστα πολλούς γονείς να ανησυχούν για τα παιδιά τους λόγω των ακραίων διδασκαλιών που τα διδάσκουν κάποιοι ιερείς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.».
iakovos chicagoΕνα άλλο στοιχείο ανησυχίας είναι η κατακόρυφη πτώση των εκκλησιαζομένων σε πολλές περιοχές της Αμερικής, εκ των οποίων την πρώτη θέση φαίνεται να κατέχει η περιοχή της Νέας Αγγλίας. Πολλοί ναοί μεγάλων κοινοτήτων της έχουν καταντήσει βδελύγματα ερημώσεως με ελάχιστους εκκλησιαζομένους τις Κυριακές, ενώ ακόμα και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο υπήρχαν κενά καθίσματα σε ναούς. Σε πολλές δε κοινότητες έχουν δημιουργηθεί παρακμιακές καταστάσεις λόγω ατυχών διοικητικών παρεμβάσεων και εκδιωγμών πιστών, ενώ το πρόσφατο σκάνδαλο παιδεραστίας του ιερέα Αδαμάντιου Μητρόπουλου ο οποίος ήταν επί δέκα τρία χρόνια ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Μπάγκορ του Μέιν, έχει δημιουργήσει πλείστα όσα ερωτηματικά. Επίσης, η Ελληνική Παιδεία στη Βοστώνη και γενικότερα στη Νέα Αγγλία βρίσκεται σε λιποθυμική κατάσταση και σε πλήρη εγκατάλειψη.
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι συζητήσεις ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς για το τι δέον γενέσθαι με την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου «όταν έλθει η ώρα» όπως λένε χαρακτηριστικά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το αποκλειστικό προνόμιο εκλογής του Αρχιεπισκόπου και συγκεκριμένα θα εξαρτηθεί βασικώς και κυρίως από τον ίδιο τον Πατριάρχη.