“Ye know that the princes of the Gentiles exercise dominion over them,

and they that are great exercise authority upon them.

But it shall not be so among you:

but whosoever will be great among you, let him be your minister;

And whosoever will be chief among you, let him be your servant:

Even as the Son of man came not to be ministered unto,

but to minister, and to give his life a ransom for many.” (Matthew 20:25-28, KJV)


The word the Athenians used for their Assembly was Ekklesia, the same word used in the New Testament for Church
(and it is the greatest philological irony in all of Western history that this word,
which connoted equal participation in all deliberation by all members,
came to designate a kind of self-perpetuating, self-protective Spartan gerousia -
which would have seemed patent nonsense to Greek-speaking Christians of New Testament times,
who believed themselves to be equal members of their Assembly.)

- Thomas Cahill, Sailing the Wine-Dark Sea: Why the Greeks Matter




ΦΙΛΟΤΙΜΟ: THE GREEK SECRET


Monday, April 4, 2011

ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝ: Η ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

Σάββατο, Απρίλιος 02, 2011 Τελευταία Ενημέρωση: 6:18 μμ

Προς δημιουργία «σχίσματος» στη Βοστώνη

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Δημιουργία σχίσματος εξυφαίνεται στη Μητρόπολη Βοστώνης με αφορμή την απαγόρευση τέλεσης ιερών μυστηρίων από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του γραμμένη ανήμερα της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης, π. Θεόδωρος Μπάρμπας, προς τους ενορίτες Κάθριν Γκρίφιν και Κρίστοφερ Χάμπερ, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να τελέσουν το γάμο τους στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Λιν, τους λέγει ότι απαγορεύεται να γίνονται μυστήρια εκεί και να επικοινωνήσουν μαζί του για να γίνουν άλλες διευθετήσεις.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Αγαπητοί Κάθριν και Κρίστοφερ,
όπως ενδεχομένως να έχετε μάθει, λόγω κανονικών και διοικητικών ζητημάτων, δεν επιτρέπεται η τέλεση μυστηρίων στην ενορία του Αγίου Γεωργίου του Λιν μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Λυπούμαστε που αυτό επηρεάζει το γάμο σας που έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011.
Παρακαλώ επικοινωνήστε με το γραφείο μου, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να κάνετε άλλες διευθετήσεις.

Εάν αρθεί αυτή η κανονική απαγόρευση θα σας ενημερώσουμε αμέσως».

Η εξέλιξη αυτή να τεθεί η ιστορική η κοινότητα του Λιν, εκτός μυστηριακής κανονικότητας, πράγμα το οποίο εκκλησιολογικώς και θεολογικώς συνιστά «σχίσμα», ανέκυψε επειδή με ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης στις 16 Φεβρουαρίου 2011, αρνήθηκε να εγκρίνει αύξηση ύψους 20.000 δολαρίων που απαιτούσε η Αρχιεπισκοπή στην ετήσια συνεισφορά της ανεβάζοντας συγκεκριμένα το ποσό από 68.000 που δίνει σήμερα στις 88.000 δολάρια.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» η μητέρα της Κάθριν Γκρίφιν, η κ. Ελένη Γκρίφιν, η οποία παντρεύτηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, βάφτισαν τα παιδιά τους σ’ αυτόν, είπε, πως «έχει ματώσει η καρδιά μου με αυτή την κατάσταση, είμαστε όλοι μας φοβερά λυπημένοι» και συμπλήρωσε «δεν ξέρω τι να κάνω, τηλεφώνησα στον π. Γεώργιο (Τσουκαλά) ο οποίος μου είπε ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει ο γάμος του παιδιού μας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου».

Στην ερώτηση πώς αισθάνονται τα παιδιά, οι μελλόνυμφοι, τόνισε πως «είναι αναστατωμένα, είμαστε όλοι μας φοβερά λυπημένοι». Και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε να πάμε σε άλλη εκκλησία, αυτή είναι η εκκλησία της οικογένειάς μας επί τέσσερις γενιές, κάναμε όλα μας τα μυστήρια εδώ και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή μας την παράδοση».

Στην ερώτηση «εάν είχατε μπροστά σας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τι θα του λέγατε;», η κ. Γκρίφιν με φωνή γεμάτη λυγμούς είπε ότι «θα τον παρακαλούσα να επιτρέψουν στην κόρη μου να παντρευτεί στο ναό της ενορίας μας».

Μηνύματα του «Ε.Κ.» στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στον Μητροπολίτη Μεθόδιο και στον π. Τσουκαλά παρέμειναν αναπάντητα μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με επιστολή του στην κοινότητα στις 24 Μαρτίου 2011 αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, η οποία «υποστήριξε ομόφωνα τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Μητροπολίτη Μεθόδιου», προτρέπει να εφαρμοστούν οι Κανονισμοί των Κοινοτήτων. Υπογραμμίζει ακόμα πως «έχετε ευλογηθεί με έναν πολύ διακεκριμένο, συμπονετικό και σοφό ιεράρχη εν τω προσώπω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεθοδίου και σας προτρέπω ευγενώς να ακολουθήσετε τις οδηγίες του».

Εν τω μεταξύ, η Αρχιεπισκοπή επέστρεψε τις επιταγές της κοινότητας για τη συνδρομή της από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Η κοινότητα είχε στείλει βάσει του ποσού των 68.000 κατ’ έτος το μηνιαίο ποσό των 5.666,67.

Σε επιστολή, η οποία συνόδευε τις επιστραφείσες επιταγές με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2011 προς την κοινότητα, την οποία υπογράφουν ο Γεώργιος Βουρβούλιας πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής και ο Ιερώνυμος Δημητρίου Εκτελεστικός Διευθυντής της αναφέρονται και τα εξής: «Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, π. Θεόδωρος Μπάρμπας, στην επιστολή του στις 14 Ιανουαρίου 2011 σας πληροφόρησε ότι έχει οριστεί στην ενορία του Αγίου Γεωργίου του Λιν το ποσό συνεισφοράς των 88.000,00 για το έτος 2011. Υπάρχει ένα υπόλοιπο 20.000,00 από το 2010. Αυτό το συνολικό ποσό των 108.000,00 είναι πληρωτέο σε 12 μηνιαίες δόσεις των 9.000,00 στις 20 κάθε μήνα. Επιστρέφονται οι επιταγές σας διότι το ποσό που αναγράφεται σ’ αυτές είναι λάθος και δεν είναι σύμφωνα με το γράμμα του πρωτοσύγκελου».

Η κοινότητα πριν το 1998 που διορίστηκε σ’ αυτήν ο σημερινός της προϊστάμενος π. Γεώργιος Τσουκαλάς είχε ελάχιστη σχέση με τη Μητρόπολη Βοστώνης καθότι δεν αποδεχόταν το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής.

Με τον διορισμό του π. Τσουκαλά, ο οποίος ήταν εκ των στενότερων συνεργατών και εξ’ απορρήτων ανθρώπων του Μητροπολίτη Μεθόδιου και τον οποίον είχε διορίσει αρχιδικαστή του Πνευματικού Δικαστηρίου, το οποίο απέπεμψε το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας της Μεταμόρφωσης του Λόουελ, η κοινότητα άρχισε να ανασυγκροτείται. Υπενθυμίζεται ότι ο π. Τσουκαλάς διετέλεσε στο παρελθόν πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης, πλην όμως ήλθαν σε σύγκρουση με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, ο οποίος τον έδιωξε, δεν του έδινε κοινότητα, ενώ για να ζήσει την οικογένειά του είχε αναγκαστεί να ανοίξει καθαριστήριο ρούχων.

Πριν από τρία έτη η κοινότητα είχε εξαγγείλει δια του «Εθνικού Κήρυκα» την πρόθεσή της να ιδρύσει Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο, ενώ ο ίδιος ο Τομ Δημάκης εκ των στελεχών της κοινότητας, με τον π. Τσουκαλά είχαν δείξει τις κτιριακές εγκαταστάσεις στον «Ε.Κ.».

Απρίλιος 01, 2011

1 comment:

TOCB Moderator said...

Οπως και να το πουμε στην περιπτωση των παιδιων που απλως κανανε το ΣΦΑΛΜΑ να θελουν να παντρεφτουν στην εκκλησια των γονεων τους.

Εαν παρακαλω απετειτε να σας αποκαλουμαστε “σεβασμιοτατοι” μπορειτε παρακαλω να φερθειτε και σεις με τροπο σεβαστικο? Δεν νομιζω να ζειταμε πολλα.

- Βαρβαρα Μπυλινης Κολεσιδης