“Ye know that the princes of the Gentiles exercise dominion over them,

and they that are great exercise authority upon them.

But it shall not be so among you:

but whosoever will be great among you, let him be your minister;

And whosoever will be chief among you, let him be your servant:

Even as the Son of man came not to be ministered unto,

but to minister, and to give his life a ransom for many.” (Matthew 20:25-28, KJV)


The word the Athenians used for their Assembly was Ekklesia, the same word used in the New Testament for Church
(and it is the greatest philological irony in all of Western history that this word,
which connoted equal participation in all deliberation by all members,
came to designate a kind of self-perpetuating, self-protective Spartan gerousia -
which would have seemed patent nonsense to Greek-speaking Christians of New Testament times,
who believed themselves to be equal members of their Assembly.)

- Thomas Cahill, Sailing the Wine-Dark Sea: Why the Greeks Matter




ΦΙΛΟΤΙΜΟ: THE GREEK SECRET


Monday, November 29, 2010

The National Herald

Εθνικός Κήρυξ

Δευτέρα, Νοέμβριος 29, 2010 Τελευταία Ενημέρωση: 2:30 μμ

greek Go to TheNationalHerald.com RSS Feed

Αντίθετοι στην ελληνικότητα οι υποστηρικτές της διάσπασης στη Γιούτα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Γιάννης Αρμάου, μέλος επί μακρά σειρά ετών της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στην πόλη Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, μιλά για τα αίτια της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην κοινότητα. Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 11 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας προέβη σε απόπειρα διάσπασης της κοινότητας στα δύο, προκειμένου να δημιουργήσει δύο κοινότητες, αγνοώντας την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενοριτών-μελών της, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνει η κοινότητα ενωμένη. Η κοινότητα ιδρύθηκε από Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες το έτος 1905. Σήμερα αποτελείται από 1.300 οικογένειες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών, η κοινότητα έχτισε το 1969 κι ένα δεύτερο ναό επ’ ονόματι του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Holladay.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο κ. Αρμάου είπε ότι «υπάρχει μία μικρή ομάδα που θέλουν να διασπαστούν διότι βασικά δεν θέλουν την ελληνικότητα στην εκκλησία. Αυτή τη στιγμή στον Προφήτη Ηλία είναι τουλάχιστον 90 αν όχι 95% στα αγγλικά. Εν τω μεταξύ, το 80 με 85% των μελών του Προφήτη Ηλία δεν θέλουν τη διάσπαση».
Κατά τον κ. Αρμάου «οι δύο ναοί απέχουν δέκα πέντε λεπτά ο ένας από τον άλλον», ενώ ο ίδιος εκκλησιάζεται και στους δύο ναούς, «αλλά περισσότερο στην Αγία Τριάδα επειδή είναι πιο κοντά στο σπίτι μου», είπε.
Οπως ανέφερε, «χτίσαμε το 1969 τον δεύτερο ναό του Προφήτη Ηλία για να εξυπηρετούμαστε καλύτερα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Πριν δύο χρόνια μας έστειλε ο Μητροπολίτης Ησαϊας γράμμα λέγοντας να κάνετε δημοσκόπηση πόσοι θέλουν και πόσοι όχι το διαχωρισμό και θα σεβαστώ το αποτέλεσμα. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87% των ενοριτών δεν ήθελε το διαχωρισμό και 13% τον ήθελε».
Το έτος 2002 που ο κ. Αρμάου ήταν μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, ο Μητροπολίτης Ησαϊας μαζί με άλλα επτά μέλη τους απέπεμψε από το κοινοτικό συμβούλιο, διότι θέλησαν να θέσουν θέμα οικονομικής φύσεως αναφορικά με κάποιο μέλος του κλήρου που υπηρετούσε τότε στην κοινότητά τους. «Αν και αργότερα ο Ησαϊας είπε ότι ήταν λάθος αυτό που έκανε, εν τούτοις μέχρι σήμερα μας φέρνουν εμπόδια οι παπάδες και δεν μας αφήνουν να θέσουμε υποψηφιότητα για το κοινοτικό συμβούλιο με διάφορες δικαιολογίες, λέγοντας είτε ότι δεν εκκλησιαζόμαστε τακτικά, είτε ότι δεν είμαστε σεβαστικοί προς αυτούς, δηλαδή στον Κουρεμέτη και στον Γκίλμπερτ και μάλιστα έχουμε και τα γράμματά τους», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ακόμα, πως «από τα 15 μέλη που υπάρχουν σήμερα στο κοινοτικό συμβούλιο τα 5 είναι εκλεγμένα και τα 10 διορισμένα από τον π. Κουρεμέτη διότι δεν επιτρέπει σε κανένα να θέσει υποψηφιότητα».
Ο κ. Αρμάου γεννήθηκε στο Αργος και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Στην πόλη Σολτ Λέικ της Γιούτα διαμένει επί τριάντα πέντε έτη και είναι επιχειρηματίας ιδιοκτήτης εστιατορίου. Στην αρχή που ήλθε από την Ελλάδα πήγε στο πανεπιστήμιο «Μπρίγχαμ Γιανγκ» για λίγο καιρό και κατόπιν στο πανεπιστήμιο της Γιούτα όπου ήθελε να σπουδάσει οικονομικά, αλλά έμεινε από χρήματα και δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει το όραμά του.
Ο κ. Αρμάου ανέφερε ότι «πήγαν τρία άτομα και έκαναν ξεχωριστό θρησκευτικό οργανισμό corporation το ναό του Προφήτη Ηλία χωρίς να υπάρχει έγκριση από τη γενική συνέλευση και χωρίς να ξέρει κανείς τίποτε και πριν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τους δώσει το Καταστατικό για την να χωρίσουν την κοινότητα, εγώ το βρήκα πριν τρεις εβδομάδες».
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2010 ο Μητροπολίτης Ησαϊας ζήτησε από την Αρχιεπισκοπή να αναγνωριστεί ο ναός του Προφήτου Ηλία ως ξεχωριστή κοινότητα και να της χορηγηθεί το επίσημο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Στις 12 Απριλίου 2010, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έστειλε γράμμα στον Μητροπολίτη Ησαϊα στο οποίο ανάμεσα στα άλλα του έγραψε ότι «λάβαμε το γράμμα σας με το οποίο ζητάτε τη χορήγηση του επίσημου καταστατικού της Αρχιεπισκοπής για την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Holladay της Γιούτα, η οποία τυγχάνει κοινότητα της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα της Μητρόπολης Ντένβερ. Με μεγάλη χαρά σας παραχωρούμε το Επίσημο Καταστατικό στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το οποίο ισχύει αμέσως». Εν τω μεταξύ, υπήρξε έφεση προς την Αρχιεπισκοπή.
Ο κ. Αρμάου πιστεύει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν γνώριζε τι γινόταν εδώ γι’ αυτό και έδωσε την άδεια».
Στην ερώτηση για το συμβάν της εκροής λαδιού από την εικόνα του Χριστού στο ναό του Προφήτη Ηλία, για το οποίο ο Μητροπολίτης Ησαϊας αποφάνθηκε ότι πρόκειται για «θαύμα», ο κ. Αρμάου είπε «θα σας πω κάποια στιγμή στο μέλλον λεπτομέρειες γι’ αυτό το θαύμα».

No comments: