Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στη γενική συνέλευση της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου του Λιν της Μασαχουσέτης, στην οποία ελέχθη ομόφωνα «Οχι» στην αύξηση των είκοσι χιλιάδων δολαρίων προς την Αρχιεπισκοπή.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τριακόσια και πλέον μέλη της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης, κατέκλυσαν ασφυκτικά την κοινοτική αίθουσα, στη γενική συνέλευση το βράδυ της Πέμπτης, για να εκφράσουν την απόφασή τους να αντισταθούν στις απαιτήσεις της Μητρόπολης Βοστώνης για την αύξηση της ετήσιας συνεισφοράς τους στην Αρχιεπισκοπή κατά 20 χιλιάδες δολάρια.
Ενωμένοι όσο ποτέ, διακήρυξαν την απόφασή τους να μην υποχωρήσουν, είτε να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός ή ακόμα κι αν χρειαστεί, σύμφωνα με πηγές του «Ε.Κ.», να αποχωρήσουν από τη Μητρόπολη Βοστώνης και να υπαχθούν σε άλλη Ορθόδοξη Δικαιοδοσία.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που δοκιμάζει πλέον ακόμα και αυτή τη συνοχή της Εκκλησίας γενικά αφού ομόφωνα η συνέλευση είπε «Οχι» στο ψήφισμα του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της 6ης Μαΐου, με το οποίο την καλούσε να συμμορφωθεί εντός δέκα ημερών και να καταβάλλει την αύξηση των 20 χιλιάδων δολαρίων, αλλιώς «θα υπάρξουν κανονικές και διοικητικές κυρώσεις».
Σε γενική συνέλευση ακούστηκαν πολλές φορές οι αποδοκιμασίες «Οχι», «Οχι στον Μεθόδιο, μολών λαβέ, να φύγει ο Μεθόδιος και τα χρήματα θα βρεθούν».
Οργή, θυμός, αγανάκτηση, αποφασιστικότητα για όλα ήταν το κλίμα στη συνέλευση, η οποία θα επαναληφθεί την Τρίτη 17 Μαΐου για να ψηφίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Οι ενορίτες ο ένας μετά τον άλλον έπαιρναν το λόγο και έλεγαν πως πρέπει να προστατέψουμε τον ιερέα μας, η Εκκλησία χρειάζεται πνευματική αναγέννηση, ο Χριστός ήλθε και αγάπησε τον κόσμο, δεν τον έδιωχνε, δεν δίνουν οικονομική αναφορά από τη Μητρόπολη, η τακτική τους είναι να εκφοβίζουν τον κόσμο, τα παιδιά μας είναι τρομοκρατημένα με τη συμπεριφορά του Μεθόδιου, θέλει να μας διαιρέσει, είμαστε ενωμένοι, στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε μία Εκκλησία, ένας λαός, οι δικτάτορες πέφτουν.
Υποβλήθηκαν ερωτήσεις ακόμα και για την τύχη του ναού σε περίπτωση που αναγκαστούν να φύγουν σύσσωμοι και να αναζητήσουν άλλο χώρο για τη Λατρεία τους.
Πολλοί ενορίτες κρατούσαν στα χέρια τους αντίγραφα από την αρθρογραφία του «Ε.Κ.» και από τις δύο εκδόσεις μας, Ελληνική και Αγγλική, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η πρόσφατη συνέντευξη του Νώντα Λαγκωνάκη, τον οποίο είχαν περικυκλώσει δεκάδες ομογενείς και τον συνέχαιραν.
Ο Νώντας Λαγκωνάκης είπε πως «είναι όλοι ενωμένοι, όλοι μια γροθιά και αποφασισμένοι για τα πάντα, κι ό,τι κάνουν σήμερα σε μας στον Αγιο Γεώργιο θα το κάνουν αύριο σε άλλους κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε όλους τους άλλους». Στην ερώτηση εάν υποστηρίζει όλα όσα ελέχθησαν στη συνέλευση, είπε «όλα».
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννης Μεκλής δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «σήμερα παρουσιάσαμε στους ανθρώπους την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Λάβαμε το ανακοινωθέν του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου την Παρασκευή με το φαξ και μας δίνουν δέκα ημέρες, συγκαλέσαμε γρήγορα τη συνέλευση, ενημερώσαμε τους ανθρώπους και την Τρίτη θα συνεδριάσουμε πάλι για να αποφασίσουμε».
Είπε ακόμα, πως «ακούστηκε πολλές φορές το ‘Οχι’, οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν, αισθάνονται ότι γίνεται κατάχρηση δύναμης και εξουσίας από την ιεραρχία και οι άνθρωποι είπαν ‘όχι’».
Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Στέισι Αραμπατζή, η οποία έγραψε επιστολή στον κ. Μεθόδιο και αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» πριν μία εβδομάδα, είπε ότι «οι άνθρωποί μας ύψωσαν το ανάστημα τους, θα δώσουμε μάχη ως μία οικογένεια και θα πούμε στην Αρχιεπισκοπή πως αξίζουμε περισσότερο από τα χρήματα, μόνο για τα χρήματα νοιάζονται».
Στην ερώτηση γιατί έγραψε στον Μητροπολίτη Μεθόδιο αυτή την επιστολή, είπε «δυστυχώς είχα δοσοληψίες μαζί του επί τριάντα χρόνια και τον έχω ακούσει να βλαστημά μέσα στο Ιερό, έχει προσβάλλει εμένα, τον σύζυγό μου, αυτός πρέπει να είναι ο ποιμενάρχης;». Είπε ακόμα, πως «όχι μόνο στη Βοστώνη δεν μπορεί να παραμείνει, αλλά πουθενά» και αναρωτήθηκε «αυτοί είναι οι ηγέτες της Εκκλησίας;».
Η Ντίνα Σπυριδάκου είπε «να γράψετε με μεγάλα γράμματα ότι ο κόσμος είπε ‘όχι’ στον Μεθόδιο».
Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να μας εκβιάζει ο Μεθόδιος με τα μυστήρια, εμείς είμαστε 40 χρόνια μέλη, αύριο θέλουμε να παντρέψουμε τα παιδιά μας, πού θα πάμε ή πού θα βαφτίσουμε τα εγγόνια μας;». Τόνισε ότι «ο κόσμος είναι αγανακτισμένος» και συμπλήρωσε «τι άνθρωπος είναι ο Μεθόδιος, είναι Χριστιανός Ορθόδοξος; Οι πιο πολλοί λένε ότι πρέπει να φύγει από τη Βοστώνη, δεν μπορεί πια να παραμείνει».
Ο Βασίλης Ιωαννίδης είναι στην κοινότητα από το 1970. «Η κατάσταση είναι θλιβερή για μας, εάν πάρει τον παπά ή διώξει το συμβούλιο θα αλλάξουμε θρησκεία και τότε από πού θα παίρνει τα λεφτά, έστω κι αυτά τα 68 χιλιάρικα». Υπογράμμισε δε, πως «ακούω από τον κόσμο ότι κανένας δεν τον θέλει, δεν είναι ποιμενάρχης είναι χασάπης, αυτό που κάνει είναι νταβατζιλίκι, γράψτε αυτά που σας λέγω».
Η Ευνίκη Βαγιενά-Χριστοπούλου είπε, ότι «πρέπει να μείνει εδώ ο π. Γεώργιος διότι κάτι κακό θα γίνει στην ενορία μας» και συμπλήρωσε «δεν μπορεί πια να μείνει στη Βοστώνη ο Μεθόδιος, όταν πιστεύομε στο χρήμα παύουμε να πιστεύομε στην ανθρώπινη ζωή και στο Θεό».
Ο Θεόδωρος Παραγιός μέλος του συμβουλίου είπε, ότι «πολύς κόσμος, ενωμένοι όλοι μαζί, να ανακαλέσει ο Μεθόδιος, συμφωνώ απόλυτα με τη συνέντευξη του κ. Λαγκωνάκη, τα είπε ‘έξω από τα δόντια’».
Ο Ηλίας Μάρκος, 45 χρόνια ενορίτης, είπε πως «φτάσαμε εδώ διότι όλο δώστε και δώστε, κι αυτό για τα μυστήρια που σταμάτησε ο Μεθόδιος είναι άδικο.
»Αν διώξει τον παπά θα πάμε σε καμιά Καθολική Εκκλησία, κι εκείνοι Χριστιανοί είναι», συνέχισε και συμπλήρωσε «αν ο Μεθόδιος είναι να ενοχλεί έτσι τις εκκλησίες, να φύγει».
Ο Παναγιώτης Κουφός, 45 χρόνια ενορίτης, ανέφερε πως «είπαμε στη συνέλευση ότι ο Μεθόδιος μάς εκβιάζει, εμείς είμαστε καλοί χριστιανοί κι όλος ο κόσμος φώναξε όχι».
Ο Βασίλης Στεφανόπουλος, επίσης 45 χρόνια ενορίτης, τόνισε ότι «θέλει ο δεσπότης να παίρνει καλύτερη λιμουζίνα και να πίνει στα εστιατόρια τα καλύτερα κρασιά».
Ο Νικόλαος Κανέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, «είπαμε ’όχι’ δεν θα δώσουμε τα λεφτά στον Μεθόδιο», «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
Ο Παναγιώτης Μηλιώτης ανέφερε: «όπως τα κάνει ο Επίσκοπος θέλει να μας αλλάξει και τη θρησκεία, κανένας νέος δεν έρχεται τώρα στην εκκλησία», «καλύτερα να φύγει».
Ο Νικόλαος Τσώτσης, 35 χρόνια ενορίτης: «είπαμε όχι διότι δεν μπορεί να μας εκβιάζει (ο Μεθόδιος), υπήρχαν άλλοι καλύτεροι τρόποι».
Ο Παναγιώτης Φωτόπουλος, 42 χρόνια στην εκκλησία: «είναι εκβιαστικό αυτό που μας κάνει, δεν μας αρέσει».
Ο Παναγιώτης Σπυριδάκος είπε: «αυτό που ακούσατε, ένα μεγάλο όχι» και συμπλήρωσε «σε ό,τι ζητάει (ο Μεθόδιος) θα πούμε όχι, όλοι μαζί είμαστε, όλοι ενωμένοι».
Ο Γιώργος Μαζαρέας, 52 χρόνων, πρωταθλητής στην καλαθοσφαίριση, προσβλήθηκε πριν έξι χρόνια από κάποια σπάνια ασθένεια και παρέλυσε, είχε έλθει στην συνέλευση μαζί με τη μητέρα του για να «υποστηρίξω την Εκκλησία μας, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς μολών λαβέ», είπε μέσω ειδικού της νοηματικής γλώσσας που τον συνόδευε.
«Αν δεν υποστηρίξουμε την κοινότητά μας, θα χαθούμε. Ηλθα το 1956, η εκκλησία ήταν ανεξάρτητη κι ήταν μεγάλο λάθος που μπήκε στην Αρχιεπισκοπή», υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Μαζαρέα.
Ο Οθων Αρσένης μέλος του συμβουλίου είπε: «να πάμε με δέκα λεωφορεία στη Μητρόπολη και να βάλουμε μία πινακίδα που να λέει ανάξιοι υποκριτές και Φαρισαίοι» και συμπλήρωσε «να τους βγάλουμε από εδώ πέρα όχι μόνο τον Μεθόδιο, αλλά και τον Δημήτριο».
Ο Γιάννης Κολοκυθάς είπε: «είμαστε όλοι ενωμένοι».
Ο Θανάσης Αργυρός, μέλος του συμβουλίου, είπε ότι «είμαι τρίτης γενιάς, αν ο Μεθόδιος δεν θέλει τους ανθρώπους να συμμετέχουν στην εκκλησία πλέον, αυτές οι τακτικές του το εγγυώνται αυτό. Πρέπει να τα σταματήσει αυτά και να καταλάβει ότι είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν συμπεριφέρεσαι έτσι στους ανθρώπους». Ανέφερε ακόμα πως «ήμουν παρών στη συνεδρίαση στη Μητρόπολη και είδα ότι ήταν μονόπλευρη η κατάσταση, δηλαδή κάνετε αυτό που σας λέμε, τελείωσε». Πρόσθεσε δε, πως «ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έχει χάσει την υποστήριξη των ανθρώπων, κι άλλες κοινότητες κάποια στιγμή θα ξεσηκωθούν».
Ο Πάνος Κοντάκης, μέλος του συμβουλίου, τόνισε «είμαστε όλοι ενωμένοι, απόκτησα παιδάκι πριν τρεις μήνες και να μου πει ότι δεν μπορώ να το βαφτίσω εδώ στην εκκλησία μου! Του έστειλα γράμμα θα το στείλω και σε σας».
Ο Βασίλειος Μπούρας, μέλος του συμβουλίου από το 1980, είπε: «θέλουμε να είμαστε μέλη της οικογένειας, αλλά θέλουμε και τον πατέρα να μας συμπεριφέρεται με σεβασμό».
Μάϊος 13, 2011