“Ye know that the princes of the Gentiles exercise dominion over them,

and they that are great exercise authority upon them.

But it shall not be so among you:

but whosoever will be great among you, let him be your minister;

And whosoever will be chief among you, let him be your servant:

Even as the Son of man came not to be ministered unto,

but to minister, and to give his life a ransom for many.” (Matthew 20:25-28, KJV)


The word the Athenians used for their Assembly was Ekklesia, the same word used in the New Testament for Church
(and it is the greatest philological irony in all of Western history that this word,
which connoted equal participation in all deliberation by all members,
came to designate a kind of self-perpetuating, self-protective Spartan gerousia -
which would have seemed patent nonsense to Greek-speaking Christians of New Testament times,
who believed themselves to be equal members of their Assembly.)

- Thomas Cahill, Sailing the Wine-Dark Sea: Why the Greeks Matter




ΦΙΛΟΤΙΜΟ: THE GREEK SECRET


Wednesday, May 18, 2011

The Community of Lynn Approves a Compromise Agreement, the Metropolis Reneges

Just in from the National Herald (English translation of the article below has yet to be published.)

After considering the Archdiocesan Council's admonition, the president of the Lynn Community, Mr. John Meklis, along with Mr. Tom Demakes, Archon, Leadership 100 member, and benefactor to the Lynn Community, met with Metropolitan Methodios, and his chancellor, Fr. Ted Barbas, to discuss what might be done to resolve the impasse for the good of the Church and all concerned. It was agreed that the difference be split, (and ratified in a Parish Council meeting  on Tuesday, May 17th) and that Lynn would pay $10,000 more (rather than the demanded $20,000) - increasing their Archdiocesan assessment to $78,000 per year for a period of three years with no further increases. An emergency General Assembly for the parish was called; however, Metropolitan Methodios, angered that The National Herald had found out about the agreement and published its terms, went back on his word and today rescinded his approval just prior to the meeting. His action prompted outrage on the part of Lynn's parishioners.


Η κοινότητα του Λιν επικύρωσε τη συμφωνία, αλλά την ακύρωσε η Μητρόπολη

37025 LYNN.jpg
Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
 O προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λιν, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσουκαλάς, ομιλεί στην ολομέλεια της γενικής συνέλευσης κάνοντας θερμή έκκληση να υπερψηφίσει τη συμφωνία των 78 χιλιάδων δολαρίων «για το καλό της εκκλησίας», όπως είπε.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η γενική συνέλευση της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λιν το βράδυ της Τρίτης επικύρωσε τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει την προηγούμενη ημέρα ο πρόεδρος της Ιωάννης Μεκλής και ο ευεργέτης της Τομ Δημάκης με τη Μητρόπολη Βοστώνης. Η γενική συνέλευση προχώρησε στην απόφασή της αυτή, παρά το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος ακύρωσε τη συμφωνία την τελευταία στιγμή με το αιτιολογικό ότι την αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ». Εστειλαν στην κοινότητα γραπτό μήνυμα στις 5:30 το εσπέρας.
Ο «Ε.Κ.» αποκάλυψε τη συμφωνία στην ηλεκτρονική του έκδοση www.ekirikas.com την Τρίτη 17 Μαΐου στις 2 μ.μ.

Η συμφωνία περιλάμβανε τα εξής: 1) Να καταβάλλει η κοινότητα το ποσό των 78.000 δολαρίων που είχε προτείνει από την αρχή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το Δεκέμβριο του 2010 και το οποίο είχε αρνηθεί η Μητρόπολη επιμένοντας στην αύξηση των 20.000 για να φτάσει το ποσό της οικονομικής συνεισφοράς της κοινότητας από τις 68.000 στις 88.000.

2) Για τα επόμενα τρία χρόνια η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη να μην ενοχλήσουν την κοινότητα για περισσότερη αύξηση, αλλά θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις 78.000.

3) Να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της κοινότητας και του προϊσταμένου της πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσουκαλά, πράγμα που σημαίνει ότι τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης θα τελούνται του λοιπού κανονικά, ενώ ο π. Τσουκαλάς επαναποκτά την κοινωνία με τους λοιπούς ιερείς τους οποίους επέβαλλε ο κ. Μεθόδιος να ταχθούν με επιστολή τους εναντίον του και εναντίον της κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι 53 υπόγραψαν την επιστολή που είχε ετοιμάσει ο πρωτοσυγκελεύων Τεντ Μπάρμπας ανάμεσά τους και πολλοί συνταξιούχοι, ενώ 14 αρνήθηκαν να την υπογράψουν.

4) Να στείλει επιστολή ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Μεκλή στην οποία να αναφέρει τα παραπάνω, ήτοι τη συμφωνία των 78 χιλιάδων και την άρση των κυρώσεων εναντίον της κοινότητας και του ιερέα της. Η επιστολή να βρίσκεται στα χέρια του κ. Μεκλή χτες (Τρίτη) το πρωί, προκειμένου να διαβαστεί στην ολομέλεια της γενικής συνέλευσης η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 7 το βράδυ.

5) Να μην στείλει τελικά αντιπροσώπους του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στη γενική συνέλευση όπως είχε ενημερώσει γραπτώς την κοινότητα («Ε.Κ.» Δευτέρα 16 Μαΐου 2011), καθότι υπήρχε το ενδεχόμενο να προπηλακιστούν από τους ενορίτες κατά τη συνέλευση λόγω της έντονης αποκαρδίωσης και οργής που επικρατεί.

Η γενική συνέλευση της Τρίτης 17 Μαΐου στην οποία συμμετείχαν 320 ενορίτες και στην οποία είχε δημιουργηθεί για μία ακόμα φορά αδιαχώρητο επικύρωσε ακριβώς την παραπάνω συμφωνία, την απόφαση της οποίας θα στείλουν στον Μητροπολίτη Μεθόδιο. Στη συνέλευση υπήρχε και δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ» της Βοστώνης.

Ο π. Γεώργιος Τσουκαλάς απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση παρότρυνε να ψηφιστεί η συμφωνία που είχε συναφθεί τη Δευτέρα «για το καλό της κοινότητάς μας».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννης Μεκλής ενημέρωσε την ολομέλεια για την συνάντηση στη Μητρόπολη τη Δευτέρα και την συμφωνία στην οποία κατέληξαν και ταυτόχρονα πληροφόρησε ότι την τελευταία στιγμή την ακύρωσε η Μητρόπολη διότι την αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ».

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο κ. Μεκλής είπε ότι «πιστεύαμε ότι είχαμε φτάσει σε συμφωνία έπειτα από τεσσεράμισι ώρες συνεδρίαση τη Δευτέρα με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τον π. Τεντ Μπάρμπα και στις 5:30 η ώρα σήμερα (την Τρίτη) η συμφωνία απεσύρθη διότι νευριάσανε επειδή το περιεχόμενο της συνεδρίασης βγήκε στην εφημερίδα, τον ‘Ε.Κ.’, αυτό μου είπαν».

Είπε ακόμα, πως «απόψε παρουσιάσαμε την συμφωνία στη γενική συνέλευση η οποία την αποδέχθηκε, θα την στείλουμε στον Μητροπολίτη Μεθόδιο, λέγοντάς του ‘αυτή η προσφορά μας την αποδέχεσαι ή όχι’».

Στην ερώτηση αν ενημέρωσε τη γενική συνέλευση ότι υπήρξε ακύρωση της συμφωνίας την τελευταία στιγμή και τους λόγους της ακύρωσής της, ο κ. Μεκλής είπε «ναι, το ανακοίνωσα» και συμπλήρωσε «οι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι».

Στην ερώτηση πώς ήταν η συνεδρίαση της Δευτέρας στη Μητρόπολη, ο κ. Μεκλής απάντησε πως «ήταν πολύωρη, με αντιπαλότητα και στο τέλος νόμιζα ότι φτάσαμε σε συμφωνία για 78.000 δολάρια πέρυσι, φέτος και του χρόνου, η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη θα έλθουν να παρουσιάσουν στους ενορίτες τι κάνουν, όλες οι κυρώσεις θα ήροντο εναντίον του π. Γεωργίου Τσουκαλά και της κοινότητας και σίγουρα ήμουν ανακουφισμένος και προσβλέπαμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Πρόσθεσε ακόμη: «για την ιστορία θέλω να σας πω ότι εγώ ζήτησα τη συνάντηση για το καλό της κοινότητάς μας, της Μητρόπολης και της Αρχιεπισκοπής. Επικοινώνησα με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και ζήτησα τη συνάντηση, δεν προκάλεσε εκείνος τη συνεδρίαση, αλλά εμείς για το καλό της Εκκλησίας και τώρα αισθάνομαι ότι έχασα τεσσεράμισι ώρες από την ημέρα μου».

Στην ερώτηση «τι θα κάνετε από εδώ και πέρα», είπε: «θα υποβάλλουμε την προσφορά μας σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες (τη Δευτέρα) έπειτα τεσσεράμισι ώρες και θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε ως κοινότητα».

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση ο Τομ Δημάκης, πληροφορώντας την ολομέλεια, ανάμεσα στα άλλα είπε πως πήγαν με τον κ. Μεκλή να συνομιλήσουν με τον κ. Μεθόδιο με καλή πίστη, ότι όταν τον ρώτησε αν έχει κάνει κάποιο λάθος με όλες αυτές τις ανακοινώσεις, το γράμμα των ιερέων, τις κυρώσεις εναντίον της κοινότητας και του π. Τσουκαλά, ο κ. Μεθόδιος του απάντησε ότι δεν έχει κάνει τίποτε το λανθασμένο.

Γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» προς τον Μητροπολίτη Μεθόδιο να πει τη δική του τοποθέτηση ή σχολιασμό δεν είχε απαντηθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Ο Εμμανουήλ Βοσδογιάννης, μέλος του συμβουλίου, μιλώντας στη συνέλευση κάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να «πάρει τον Μεθόδιο από τη Βοστώνη».

Ο Νώντας Λαγκωνάκης είπε «συμφωνώ και υποστηρίζω την κοινότητά μας». Πρόσθεσε δε, πως «μίλησα ξεκάθαρα στη συνέντευξή μου».

Ο Χρίστος Βακούρος, 50 χρόνια ενορίτης, δήλωσε στον «Ε.Κ.» ότι «ο κόσμος κάνει την Εκκλησία κι όχι οι παπάδες» και πρόσθεσε «πρέπει να δοθεί μάχη αναίρεσε ο Μεθόδιος τη συμφωνία». Ο Ανδρέας Ζαχαρόπουλος 50 χρόνια ενορίτης, είπε ότι «τα πράγματα είναι άνω κάτω, φταίει ο δεσπότης. Πρώτα του δίναμε 50 χιλιάδες τώρα ζητά 90 και 110» και συμπλήρωσε «έχουμε μεγάλη οικονομική κρίση, εγώ δεν εργάζομαι, κοντεύουμε να χάσουμε το σπίτι μας».

Ο Βασίλης Στεφανόπουλος είπε «έχουμε να κάνουμε με ..., κοιτάνε να φάνε, να γυρίζουν με λιμουζίνες». Ο Γιώργος Αλεβίζος είπε ότι «αποφασίσαμε να δώσουμε τις 78 χιλιάδες, πρέπει να τον διώξουμε τον Μεθόδιο από εδώ». Ο Φίλιππος Διαριώτης είπε «μας παίζει παιχνίδια ο Επίσκοπος, είπαμε να δώσουμε τις 78 χιλιάδες για να αποφύγουμε τις φασαρίες». Η Μαρία Βύρη, 40 χρόνια στην ενορία, είπε «οι Μητροπολίτες δεσποτάδες μας διώχνουν όλους από την Εκκλησία και ιδιαίτερα τα παιδιά μας, να σταματήσουν να ζητούν συνέχεια χρήματα».

Ο Εμμανουήλ Βοσδογιάννης επεσήμανε πως «είναι 7 χρόνια μέλος του συμβουλίου, ο κόσμος δεν δέχεται μεγαλύτερη καταπίεση διότι η οικονομία δεν είναι ανθηρή και αυτά που μας ζητούν είναι παράλογα ποσά και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα δώσουμε» και συμπλήρωσε «ψηφίσαμε να δώσουμε 78 για να σταματήσουν αυτοί οι εκβιασμοί και να ηρεμήσει ο κόσμος. Ο Μεθόδιος δεν πιστεύω ότι πιστεύει στο Θεό. Με τις απειλές που κάνει είναι ένας δικτάτορας κι ένας δεύτερος Καντάφι».

Η Στέισι Αραμπατζή, πρόεδρος της Φιλοπτώχου, υπογράμμισε πως «ήταν μια δύσκολη απόφαση που πήραμε για τις 78 χιλιάδες, αλλά μιλήσαμε ως οικογένεια και προσπαθήσαμε να τιμήσουμε τη συμφωνία που έγινε ελπίζοντας να σταματήσει αυτό το κακό». Ανέφερε ακόμα, πως «ακύρωσε (ο Μεθόδιος) τη συμφωνία διότι διάβασε την εφημερίδα σας, το ανακοίνωσε ο πρόεδρος».

Η Γεωργία Κουτσουλομίτη, δικηγόρος, είπε «ήλθαμε εδώ για να ψηφίσουμε τη συμφωνία που έγινε χτες (Δευτέρα) στη Μητρόπολη, αλλά μας ελέχθη από τον πρόεδρο ότι απεσύρθη στις 5:30 η ώρα επειδή την δημοσίευσε ο ‘Ε.Κ.’».

Ο Περικλής Χριστόπουλος, πιλότος της USAir, υποστήριξε «δυστυχώς συνεχίζουν την προπαγάνδα που έχουν. Η γνώμη μου ήταν να παραμείνουμε στις 68 χιλιάδες, αλλά ψηφίσαμε για τη συμφωνία που έγινε χτες με το συμβούλιο» και συμπλήρωσε «λυπάμαι πολύ για τη στάση του Μεθόδιου που ακύρωσε τη συμφωνία και η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να φύγει από τη Βοστώνη».

Ο Κωνσταντίνος Γιαννακάκης είπε ότι «ο Μεθόδιος είναι ένας ιός ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί, δεν αφήνει αυτή την κοινότητα να αναπτυχθεί».

Η Ελένη Μάρκου είπε «ήμουν εδώ όταν χτίσθηκε αυτή η εκκλησία και πούλαγαν τούβλα οι ενορίτες, δεν μπορεί κανείς να μας κάνει ό,τι θέλει, κανένας, όλα είναι για χρήμα και εγωισμό».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος τόνισε πως «όταν ένας Μητροπολίτης αθετεί το λόγο του πρέπει να εγκαταλείψει τα ιερά και να πάει στο χωριό να μαζέψει ελιές».

Mάϊος 18, 2011

No comments: