“Ye know that the princes of the Gentiles exercise dominion over them,

and they that are great exercise authority upon them.

But it shall not be so among you:

but whosoever will be great among you, let him be your minister;

And whosoever will be chief among you, let him be your servant:

Even as the Son of man came not to be ministered unto,

but to minister, and to give his life a ransom for many.” (Matthew 20:25-28, KJV)


The word the Athenians used for their Assembly was Ekklesia, the same word used in the New Testament for Church
(and it is the greatest philological irony in all of Western history that this word,
which connoted equal participation in all deliberation by all members,
came to designate a kind of self-perpetuating, self-protective Spartan gerousia -
which would have seemed patent nonsense to Greek-speaking Christians of New Testament times,
who believed themselves to be equal members of their Assembly.)

- Thomas Cahill, Sailing the Wine-Dark Sea: Why the Greeks Matter




ΦΙΛΟΤΙΜΟ: THE GREEK SECRET


Saturday, August 23, 2014

Δρομολογείται νέα απόπειρα διάσπασης στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα

ΠΑΡΑΣΚΕΥH, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2014 | ΤΟΥ ΘΕΌΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΎΚΟΥ

» Ειδήσεις

ΒΟΣΤΩΝΗ. Νέα απόπειρα διάσπασης έχει δρομολογηθεί στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, με το πρόσχημα τούτη τη φορά τη δημιουργία καινούργιας κοινότητας με την ονομασία «Ιεραποστολική Προοδευτική Κοινότητα του Σολτ Λέικ Σίτι Γιούτα». Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν περί τα εκατό άτομα, τα οποία δυσαρεστήθηκαν με τη λύση που δόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο κατόπιν παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να μην διασπαστεί στα δύο η ιστορική κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι, όπως είχε επιχειρηθεί από τον Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα με μία ομάδα ενοριτών -βασικά είναι οι ίδιοι που επιζητούν σήμερα τη δημιουργία της λεγόμενης Ιεραποστολικής Κοινότητας- και που είχε ταλαιπωρήσει επί τέσσερα σχεδόν χρόνια την κοινότητα. Ο Μητροπολίτης Ησαϊας είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να κλείσει επί ένα μήνα τον περασμένο Αύγουστο του 2013 και τους δύο ναούς της κοινότητας ήτοι της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία, ενώ τα πράγματα είχαν ξεφύγει τόσο πολύ που να παρεμβαίνει η Αστυνομία.

Από τα δεκάδες έγγραφα που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα» προκύπτει ότι σήμερα, Σάββατο 23 Αυγούστου, στη 1 η ώρα θα γίνει συγκέντρωση στο κτίριο του Γυμνασίου Hillcrest Junior High, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ίδρυση της νέας κοινότητας, ενώ ο Μητροπολίτης Ησαΐας στέλνει τον πρωτοσύγκελό του, ιερέα Luke Uhl, για να συντονίσει τη συγκέντρωση και να βοηθήσει στην επιλογή κοινοτικού συμβουλίου. Υπογραμμίζεται ότι ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ησαϊας διόρισε με επιστολή του με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2014 διερευνητική- διοργανωτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από 20 άτομα για τη δημιουργία της νέας «Ιεραποστολικής Προοδευτικής Κοινότητας».

Τονίζεται ότι ο κ. Ησαϊας απάντησε αμέσως στους πρωτεργάτες της κίνησης, οι οποίοι του έστειλαν επιστολή στις 11 Ιουνίου λέγοντάς του ότι έχουν συγκεντρωθεί 100 Ορθόδοξοι Χριστιανοί που έχουν υπογράψει το αίτημα για τη δημιουργία της «Ιεραποστολικής Προοδευτικής Κοινότητας» ζητώντας του να ορίσει επιτροπή, πράγμα το οποίο έκανε αμέσως με επιστολή του την επόμενη μέρα 12 Ιουνίου 2014, γράφοντας ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Ελαβα την επιστολή σας της 11ης Ιουνίου 2014, ζητώντας να διορίσω επιτροπή (ad hoc committee) διερεύνησης της δυνατότητας δημιουργίας καινούργιας κοινότητας στην περιοχή του Σολτ Λέικ Σίτι και σας ευχαριστώ… και ιδού διορίζω τα εξής μέλη της Ελληνορθόδοξης Πίστης» και ανέγραψε τα ονόματα σημειώνοντας πως «σας παρακαλώ να αισθάνεστε ελεύθερα να επικοινωνείτε μαζί μου για όποιες ερωτήσεις έχετε, καθώς επίσης για οποιεσδήποτε ανάγκες σ’ αυτή την Θεοβλόγητη προσπάθειά σας». Ανάμεσα στα ονόματα της επιτροπής που διόρισε είναι και ονόματα πρώην προέδρων του κοινοτικού συμβουλίου της Αγίας Τριάδος, αλλά και της σημερινής προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Προφήτη Ηλία. Ενώ η κοινότητα της Αγίας Τριάδος παραμένει ενωμένη, εξακολουθεί η ύπαρξη δύο φιλοπτώχων, μία της Αγίας Τριάδος και μία του Προφήτη Ηλία. Οπως μάλιστα αναφέρεται σ’ ένα από τα έγγραφα, απώτερος σκοπός της κίνησης αυτής είναι η δι’ άλλης οδού κατάληψη του Προφήτη Ηλία και η εξέλιξή του σε ανεξάρτητη κοινότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι Ορθόδοξοι Προοδευτικοί Χριστιανοί επιζητούν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Ορθόδοξης κοινότητας κατά προτίμηση στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Προφήτη Ηλία».

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει πλήρη ενημέρωση για τις καινούργιες κινήσεις και απόπειρες του Μητροπολίτη Ησαϊα, πλην όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει παρέμβει να τις σταματήσει πριν εξελιχθούν σε ρηγματώδεις καταστάσεις, αλλά ακολουθεί για άλλη μία φορά την παρελκυστική τακτική του είδους περιμένετε να δούμε.

Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αυτές στις μέρες βρίσκεται στη γενέτειρά του, την Ιμβρο, όπου θα γιορτάσει σήμερα, Σάββατο 23 Αυγούστου, την Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό του Αγιοι Θεόδωροι δεν έχει ενημερωθεί για τις καινούργιες διασπαστικές κινήσεις στη Γιούτα, τις οποίες τεχνηέντως υποθάλπει και ενθαρρύνει ο Μητροπολίτης Ησαϊας.

Τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.» στην Αρχιεπισκοπή για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στον προσωπικό τηλεφωνητή του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαϊα παρέμειναν αναπάντητα.

Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία, τα πράγματα φαίνεται πως είναι ήδη τελειωμένα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Bill Souvall σε επιστολή του με ημερομηνία 20 Αυγούστου 2014 προς εκείνους που θέλουν την ίδρυση της «Ιεραποστολικής Κοινότητας» γράφει πως «πρέπει να φύγουμε από τη Συνέλευση (Σάββατο 23 Αυγ.) ως η νέα «Ιεραποστολική Κοινότητα, απευθείας υπό την δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ντένβερ. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας έχει επιβεβαιώσει ότι η πρώτη μας Θεία Λειτουργία θα γίνει στις 31 Αυγούστου, και το Κατηχητικό Σχολείο θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου».

Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία, ένας από τους λόγους της κίνησης αυτής είναι και η φυγή του π. Μιχαήλ Κουρεμέτη, ενώ ο άλλος ιερέας π. Ματθαίος Γκίλμπερτ εξακολουθεί να ιερατεύει στην Αγία Τριάδα. Επειτα από αποτυχημένη απόπειρα, και μάλιστα δύο φορές, να διοριστεί ο π. Κουρεμέτης στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης όπου τον σύστησε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, αλλά η κοινότητα τον απέρριψε άρδην, διορίστηκε στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Κίνγκστον, Νέας Υόρκης.

No comments: